Hur spelar man in ett podd solo avsnitt? 3 metoder

Hur spelar man in ett podd solo avsnitt

Soloavsnitt, tillsammans med intervjuer, är den populäraste formen av poddsändning. Hur spelar man in ett podd solo avsnitt?

När du själv bestämmer när och hur du ska spela in din egen podcast kan du använda dig av olika former och längder av ljud.Ett annat alternativ är att välja att publicera avsnitt där bara DU talar.


I den här artikeln förklarar jag för dig hur du spelar in ett solo avsnitt. Jag kommer att nämna några fördelar och nackdelar som är baserade på mina erfarenheter och branschkunskaper.

3 sätt att förbereda ett solo-podcastavsnitt

1. Sätt dig ner och spela in

Ett sätt att spela in ett podd

Denna metod fungerar perfekt för spontana människor som gillar att agera här och nu. I samma ögonblick som din hjärna arbetar för fullt har du många tankar i huvudet som du vill dela med din publik – sitt vid mikrofonen och spela in allt du har att säga. Ta några pauser för att andas och samla dina tankar och fortsätt sedan inspelningen.

Fördelar: Spontana episoder är naturliga och du kan höra författarens känslor i dem. Dina lyssnare gillar det och kommer att uppskatta din ärlighet.

Nackdelar: Ditt tal kan vara osammanhängande och kaotiskt, det är också lätt att upprepa sig. Upprepningar kan vara svåra att klippa vid redigering stadiet.

Tänk på: Säg inte något som du kommer att ångra senare. I känsla och spontanitet finns risken att  du säger några meningar för mycket (been there, done that).

2. Skriv en enkel plan i punkter

Ett sätt att spela in ett podd

Det är ett “mittemellan” alternativ. Avsnittet är inte kaotiskt och spontant, men genom detta alternativ behöver du  inte heller långa timmar på att planera det. Du kan skriva ner dina poänger i korta eller lite mer komplexa meningar. Ordna dem i den mest logiska ordningen och försök få var och en av dem att innehålla ungefär samma innehåll.

I det här skedet kan du också tänka på avsnittets titel och göra en disposition för det. Till exempel “5 sätt för en lyckad utomhus fotosession”, “3 yogaställningar för en frisk rygg”.

Fördelar: Kort förberedelsetid och logisk kronologi av avsnittet.

Nackdelar: Om du är ny på att spela in en podcast och inte har någon erfarenhet behöver du mer tid för att skriva ner planen/ detaljer.

Tänk på: Ge inte upp för snabbt. Lätthet och självförtroende kommer med tiden!

3. Skriv först innehållet och läs det sedan

Ett sätt att spela in ett podd

Detta är den form som tar längst tid att förbereda. Det består i att först skriva vad du vill säga och sedan läsa in dessa ord i mikrofonem. Detta är en mer utvecklad form av alternativ nummer 2.

Du börjar med att dela upp avsnittet i poäng och sedan utöka var och en av dem. Du skriver precis de meningar du vill säga i podcastavsnittet. Kom ihåg att det skrivna ordet skiljer sig från det talade ordet, så skriv som om du pratar med någon.

Fördelar: Att spela in ett avsnitt där du förberett dig på detta vis tar mindre tid än en spontan inspelning eftersom du inte slösar tid på att upprepa och korrigera misstag. Detta är den mest genomtänkta formen av en podcast.

Nackdelar: Alla kan inte lägga känslor i läsning. Det finns en risk att lyssnaren känner att du läser innantill och inte gillar det.

Tänk på: Denna typ av inspelning passar inte alla former av podcast, men är en av de bästa för de andra. Fundera på om detta är rätt för dig.

Min erfarenhet av att spela in ett podd solo avsnitt

Min erfarenhet av att spela in ett podd solo avsnitt

Under mina år av podd äventyr testade jag många olika sätt att förbereda, spela in och marknadsföra en podcast. Jag har gått olika kurser, lyssnat på poddar och haft otaliga samtal med andra poddare.

Hur spelar jag in ett podd solo avsnitt? Här är några tips till dig:

 • Övning ger färdighet och därför måste man helt enkelt testa sig fram för att hitta det bästa sättet att jobba på
 • Alla typer av inspelning passar inte alla. Välj i början den som tilltalar just dig, och som du förstår komplicera inte i onödan).
 • Fundera över vad som är din styrka. Är du spontan eller vill du hålla dig till en noggrant utarbetad plan? Välj vad som passar dig!
 • Se upp för perfektionistens fälla. Det är lätt att kritisera sig själv och oändligt förbättra något som aldrig kommer att tillfredsställa dig till 100 % ändå.
 • Jämför dig inte med andra poddsändare, särskilt de som har spelat in i flera år. Gör istället regelbundna sammanfattningar av ditt arbete och jämför dig själv med dig själv från månaden/kvartalet/året sedan.
 • Gör anteckningar och tankar efter varje avsnitt och lär av ditt eget arbete.
 • Känn energin i din röst! Välj en dag då du mår bra och du känner för att prata med dig själv (till mikrofonen). Tvinga dig inte att spela in, lyssnaren kommer att känna av det.
 • En bra handlingsplan är viktigt. De förinspelade avsnitten kommer att få dig att känna dig mindre stressad och ha tid att välja den perfekta (eller åtminstone optimala) dagen för inspelning av ett solo avsnitt.
 • En Mastermind grupp, produktivitet partner eller någon annan du kan prata med om poddar/internet kreativitet är guld värda. Hitta support!

Hur man spelar in ett solo avsnitt – tekniken

När du väl har en plan (i huvudet, skriven med punkter eller i form av ett fullständigt manus) är det bara att sitta ner och spela in.

Vad behöver du för verktyg?

 1. Mikrofon eller smartphone.
 2. Ett ljudinspelningsprogram (t.ex. gratis Audacity) eller ett program inbyggd i telefonem. Läs mer om olika redigeringsprogrammen här.
 3. Funktionen i hjärnan som är ansvarig för att klicka på “spela in” och “stopp” knapparna.

Det finns ytterligare några steg mellan att spela in och publicera ett avsnitt, till exempel på Spotify. Jag kommer att ta upp dem i framtida blogginlägg, håll också utkik!

Behöver du hjälp med att spela in ett soloavsnitt?

Du är på rätt plats! Jag hjälper gärna till att skingra dina tvivel (både tekniska och innehållsmässiga). Boka en gratis 30-minuters konsultation online. Tillsammans utarbetar vi en första handlingsplan för din podcast.
Är du rädd för de tekniska detaljerna kring montering? Har du inte tid att lära dig redigera på egen hand? Jag sätter gärna ihop ditt program. Mer information finns på fliken Erbjudande.

Vill du fokusera på att spela in din podcast? Inga problem! Jag kan sköta resten av arbetet.

Jag erbjuder min kunskap, erfarenhet och glädje. Kolla vad jag kan göra för dig.

Läs också