Hur redigerar man en podd?
|

Hur redigerar man en podd?

Hurra! Du startar din egen podcast! När du kommit såhär långt undrar du förmodligen hur du kan redigera din podd på bästa sätt? Det är jättebra att du funderar på det.

Genom att redigera ljudet har du möjlighet att bli av med långa tankepauser, klippa bort eventuella misstag och städa upp inspelningen. Dina lyssnare kommer förmodligen att uppskatta det.

Vilket ljudredigeringsprogram ska du välja? Den här texten kan förtydliga några av dina valmöjligheter.

Audacity – ljudredigeringsprogram för nybörjare

Redigera podd i Audacity
Poddregigering i Audacity

Hur redigerar man en podd med Audacity?

Audacity är en av de mest populära redigeringsprogrammen för poddar. Det är vanligtvis där du som ny podcaster kan lära dig att redigera ljud. Detta programmet är definitivt ett bra val att börja med. Varför? Först och främst är Audacity gratis och erbjuder grundläggande alternativ som hjälper dig att förbättra din inspelning.

Med Audacity kan du ta bort brus från inspelningen, klippa bort misstag och eventuellt lägga till de enklaste effekterna för att diversifiera inspelningen. Audacity är väldigt intuitivt och överväldigar dig inte med möjligheterna.

En stor fördel med Audacity för en nybörjare som poddar är dess popularitet. Tack vare detta kommer du att hitta mycket material och handledning på Internet. Du kommer att hitta svar på de flesta av dina frågor.

Om du inte är helt säker på om att ha en egen podd är något för dig, vill du inte lägga ut pengar på redigeringen (ännu) och letar efter det enklaste sättet – fortsätt och använd Audacity.

Här hittar du länken till Audacity.

DAWs – Digital Audio Workstation – ljudredigeringsprogram för mer ambitiosa

Hur redigerar man en podd i Reaper
Skärmklipp från Reaper

Hur redigerar man en podd med Reaper?

Har du kommit till en punkt när du vill göra något mer? Om du upplever att Audacity inte längre räcker till, för att du saknar vissa funktioner eller helt enkelt vill automatisera ditt arbete finns andra programvaror.

Det är då DAWs kommer till undsättning, inklusive till exempel Studio One 5 eller Reaper. Jag använder Reaper och är mycket nöjd med den. Den producerar fantastiskt ljud för både intervjuer, solo avsnitt och utomhus inspelningar.

Du bör dock komma ihåg att för att automatisera monteringen i ett sådant program måste du investera tid i att lära dig det. I början, särskilt efter att ha bytt till Reaper med Audacity, kan du känna dig överväldigad av antalet funktioner och markörer. Du måste också veta att Reaper – som de flesta program av den här typen – är licensierad under en betald licens.

Skärmklipp från Reaper


Om du är redo för en mängd alternativ i din DAW kan du hoppa över redigering på Audacity helt och hållet och lära dig ljudredigering på exempelvis en Reaper. Om du gillar det tekniska då kommer Reaper eller Studio One 5 förmodligen att tilltala dig och bidra till att kvaliteten på din podcast förbättras. Detta är dock inte ett alternativ som passar alla – om du inte trivs med det och du inte tänker på att arbeta professionellt med ljud kan ett DAW-program bli för mycket.

Här hittar du länken till Reaper.

Vilket ljudredigeringsprogram väljer du?

Oavsett vad du väljer, se till att du har råmaterial av bra kvalitet. Ge en gynnsam miljö och en mikrofon. Du är då i en vinnande position – oavsett vilket program du redigerar din podcast i.

Eller kanske du föredrar att ta hand om inspelningen, och vill du delegera resten av podden? Kolla erbjudandet – att förbättra ljudet i poddar är min passion!

Podobne wpisy