Att bjuda in gäster till din podcast – det är enkelt!

Att bjuda gäster till podden

Att bjuda in gäster till din podcast är inte så svårt. Att tillägna ett avsnitt till en konversation med en intressant person är ett bra sätt att nå en ny publik.

Måste man vara journalist för att ha ett bra samtal med en gäst? Absolut inte. Till en början behöver man bara samla mod och våga bjuda in gäster till podden. Sedan är det bara att träna och lära av sina egna erfarenheter genom fler samtal.

Alla vill vara med i en podcast

Jag har goda nyheter till dig: i de allra flesta fall går folk villigt med på att delta i podden!

För en gäst är det ett utmärkt tillfälle att prata om ett ämne som intresserar dem. Och vem av oss gillar inte att prata om spännande ämnen? Även om din podcast precis har börjat, var inte rädd för att bjuda in folk till ditt avsnitt. Eller: var rädd, men… gör det 🙂

Jag har själv väldigt god erfarenhet av att bjuda in gäster till podden. Jag spelade in det andra avsnittet av min podcast Łosiologia i en duett. Ju tidigare du börjar öva på att bjuda in gäster desto snabbare kommer du att komma över de första skakningarna som är relaterade till det.

Det är en bra idé att prata med personer du redan har kontakt med, till exempel på sociala medier. Intervjuer med vänner som tar upp ämnen som är användbara för dina lyssnare kommer att vara en bra start på din poddresa.

Chansen är stor att det blir ett naturligt flöde i samtalet och tack vare det blir det härligt att lyssna på. Du kommer också att spara dig själv stressen med att prata med en expert som du inte har någon relation med. En sådan utmaning kan vänta, speciellt om det är för mycket för dig i början.

Tekniska aspekter, eller hur du kan göra din start enklare

I början rekommenderar jag dig att bjuda in andra poddare, youtubers eller personer som kör live i sociala medier till podden. Tack vare detta kommer tekniska aspekter att generera mindre stress. Sådana personer använder vanligtvis utrustning som gör att du kan spela in en konversation av god kvalitet. Det kommer att innebära att du kommer att lägga mindre tid på att redigera eller på annat sätt putsa inspelningen innan publicering.

Podcasters och YouTubers är vanligtvis vana vid att tala inför publik, prata framför en mikrofon och en kamera. De är mer benägna att vara mindre nervösa inför inspelningen än människor som inte är bekväma med att prata med människor varje dag. Detta befriar dig också från skyldigheten att ta hand om gästen 🙂 Tänk på att ju färre saker du har som snurrar i huvudet under inspelningen, desto större är chansen att du kommer att klara dig bra.

bjuda in gäster till podcast
Inspelning av ett poddavsnitt med Kamila Kielar, författaren till podden „Drzazgi Świata

Hur ställer man frågor?

Oavsett vem som kommer att vara gäst i din podcast är det värt att förbereda sig för samtalet så att du och din samtalspartner känner sig bekväma under det. Det är känt att spontana teman kan uppstå under inspelningen, men det första manuset som du kommer att dela med gästen innan inspelningen är ett måste.

När du förbereder frågor, kom ihåg att hålla dem korta och exakta, i en enda mening. Att ställa en fråga och sedan göra omfattande tillägg kan få din samtalspartner att glömma vad du faktiskt frågar. Vill du vara neutral i ämnet så försök att inte ta med dina åsikter i frågorna. Kom ihåg att din gäst ska framföra sin synpunkt. Här beror mycket på poddens formel, för om du och gästen har olika åsikter och ska diskutera så ska det också finnas utrymme för er synvinkel.

Använd öppna frågor i din poddkonversation. Det är den typen av frågor som inte kan besvaras med ett enkelt “ja” eller “nej”. Din gäst kommer naturligtvis att kunna utöka ämnet om frågan börjar med till exempel “Vem?”, “Vad?”, “Hur?”, “Var?”, “Varför?”.

Läs också: Poddplanering. Vad ska du tänka på innan du börjar att spela

När du spelar in dina första samtal med gäster, kom ihåg att du lär dig och att varje lektion är värdefull! Du behöver absolut inte oroa dig för att ingen ska vilja synas i din podcast – och även om du blir nekad tar varken världen eller ditt program slut.

Jag håller tummarna och bjuder in dig till mig för teknisk support!

Vill du fokusera på att spela in din podcast? Inga problem! Jag kan sköta resten av arbetet.

Jag erbjuder min kunskap, erfarenhet och glädje. Kolla vad jag kan göra för dig.

Läs också